Mazowieckie szkoły podstawowe mogą brać udział w XXI edycji konkursu wiedzy z rolnictwa ekologicznego, produktu ekologicznego i pszczelarstwa „Smak ekologicznej żywności”. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 30 kwietnia 2024 r.
Formuła konkursu polegać będzie na testowym sprawdzeniu wiedzy uczniów w zakresie rolnictwa ekologicznego, żywności ekologicznej i pszczelarstwa.
Celem konkursu jest:
- podniesienie świadomości ekologicznej oraz wiedzy o środowisku, w tym wiedzy o pszczołach i dzikich zapylaczach,
- pobudzenie zainteresowania żywnością podwyższonej jakości z (tj. ekologiczną, regionalną, lokalną),
- popularyzacja racjonalnego odżywiania z rozwijaniem wrażliwości na produkty ekologiczne i nisko przetworzone u dzieci i młodzieży szkolnej,
- uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności,
- podwyższenie wiedzy z zakresu żywności pochodzącej z Mazowsza, w tym produktów ekologicznych i mazowieckich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
źródło: https://mazovia.pl/pl/konkursy/smak-ekologicznej-zywnosci-2.html