Program PAJACYK przewiduje wsparcie żywnościowe dzieci i młodzieży w wieku 6-18 lat podczas ferii zimowych. Wnioski mogą składać organizacje pozarządowe, instytucje kościelne oraz spółdzielnie socjalne, które są organami prowadzącymi świetlice i kluby dla dzieci, lub inne formy wsparcia dla dzieci i młodzieży, które bezpośrednio kierują działaniami i zapewniają kompleksowe i długoterminowe wsparcie dla stałych grup dzieci.
Wnioski konkursowe można składać od 27 października do 21 listopada 2025 r. godz. 16.00, za pośrednictwem platformy Witkac.pl
O pomoc w sfinansowaniu posiłków mogą zwracać się organizacje pozarządowe w rozumieniu art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz kościelne osoby prawne, kościelne jednostki organizacyjne i spółdzielnie socjalne, które są organami prowadzącymi świetlice i kluby dla dzieci, lub innej formy wsparcia dla dzieci i młodzieży, które bezpośrednio kierują działaniami i zapewniają kompleksowe i długoterminowe wsparcie dla stałych grup dzieci.
Odbiorcami Programu są dzieci i młodzież od 6 do 17 roku życia zagrożone wykluczeniem społecznym z powodu ubóstwa, niezaradności życiowej rodziców, niepełnosprawności lub innych przyczyn, w tym osoby z doświadczeniem migracji, a w wyjątkowych przypadkach również osoby dorosłe do 24 roku życia posiadające orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, korzystające z pomocy w specjalnych ośrodkach opiekuńczo-wychowawczych, edukacyjnych bądź rehabilitacyjnych.
Przedmiotem finansowania są posiłki dla dzieci uczęszczających do Placówki. W ramach finansowania uznawane są koszty: 1. zakupu produktów żywnościowych – w przypadku, gdy Placówka posiada własną kuchnię i samodzielnie przygotowuje posiłki 2. zakupu gotowych posiłków – w przypadku, gdy Placówka nie ma kuchni i zapewnia dzieciom posiłek w formie cateringu lub w przypadku wyjazdów i wyjść poza siedzibę placówki. Ze środków finansowych przeznaczonych na dożywianie nie mogą być pokryte inne koszty niż produktów żywnościowych czy cateringu. Posiłki finansowane z środków Fundacji powinny być zbilansowane, pełnowartościowe i zdrowe.
Stawka żywieniowa wynosić będzie maksymalnie 8,00 zł na osobę za jeden posiłek.
Maksymalna kwota dofinansowania to 5 000,00 zł
źródło: https://www.pajacyk.pl/nabor/