Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Trwa XXIV edycja konkursu Samorządu Województwa Mazowieckiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.

Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna.

W konkursie udział mogą wziąć:

  • osoby fizyczne,
  • koła gospodyń wiejskich,
  • stowarzyszenia,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • gospodarstwa ekologiczne,
  • firmy gastronomiczne

Zgłoszenia można nadsyłać do 26 maja 2025 roku.

źródło: https://mazovia.pl/pl/konkursy/xxiv-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-na-najlepsza-potrawe-regionalna-i-najlepszy-regionalny-produkt-zywnosciowy.html