Trwa XXIV edycja konkursu Samorządu Województwa Mazowieckiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
W konkursie udział mogą wziąć:
- osoby fizyczne,
- koła gospodyń wiejskich,
- stowarzyszenia,
- gospodarstwa agroturystyczne,
- gospodarstwa ekologiczne,
- firmy gastronomiczne
Zgłoszenia można nadsyłać do 26 maja 2025 roku.